Voorjaarsprogramma 2018 Culturele Raad.

De Culturele Raad heeft haar voorjaarsprogramma weer bekend gemaakt. Hieronder kun u zien waar u in het voorjaar naar toe kunt gaan.

Logo Culturele Raad

WAARK
‘De Menalda vetes’

‘De Menalda vetes’ is gebaseerd op gebeurtenissen zoals opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof, in de 13e-eeuw, door abt Emo. Jan Veldman schreef voor deze voorstelling een humoristische tekst en regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die lijkt op een live hoorspel voor publiek, waarbij geluid en muziek een belangrijke rol spelen. De acteurs wisselen telkens tussen hun rol als hoorspelacteur en die van een personage uit het middeleeuwse verhaal, wat heel wat komische situaties oplevert. Volgens de pers een kostelijke voorstelling.

Voorafgaand een uitleg door Dr. Remi van Schaïk over hoe Groningen als onderdeel van de Friese landen in de Middeleeuwen als ‘clanmaatschappij’ was georganiseerd.
www.waark.nl en www.cultureleraad-middelstum.nl

Datum: zaterdag 20 januari
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Vita Nova, Middelstum
Entree: € 12,50 t/m 18 jr € 7,50

Frank Westerman: vertelt over zijn werk
i.s.m.de Bibliotheek Middelstum

Schrijver, journalist Frank Westerman (1964) is bekend van onder meer:
‘De graanrepubliek’ en ‘Een woord een woord’ (winnaar van de Bob den Uylprijs 2017).
Hij vertelt deze middag over zijn nieuwste boek ‘In het land van de ja-knikkers’. In de stijl van zijn klassieker De graanrepubliek voert Frank Westerman de lezer mee door het veranderende Nederland van de afgelopen vijfentwintig jaar. Weg van het randstedelijke gewoel toont hij onverwachte, ongeziene gezichten van het drassige achterland en zijn bewoners. Ook besteedt hij aandacht aan de documentaire ‘De Brug’, die vanaf januari te zien is op tv. In deze documentaire onderzoekt hij, samen met Maite Vermeulen van De Correspondent, in elke aflevering twee gescheiden werelden aan weerszijden van een beroemde brug.
www.frankwesterman.nl en www.cultureleraad-middelstum.nl

Datum: zondag 11 maart
Tijd: 15.30 uur
Locatie: zaal Hoeksteenkerk - Burchtstraat 23, Middelstum
Entree: € 12,50 t/m 18 jr € 7,50

Complot Theater
‘Een vreemde gast’
een hilarisch, actueel drama

‘Een Vreemde Gast’ is een bewerking van het stuk ‘Een zwarte pool’, hit uit de jaren ‘90 van toneelschrijver Karst Woudstra. In deze bewerking is de inhoud getransporteerd naar de actualiteit waarin de hedendaagse vluchteling/ gelukszoeker een grote rol speelt. Hij is notaris, zij heeft haar cateringbedrijf en kunsthandel. Op een avond treffen zij voorbereidingen voor een etentje met twee andere stellen, goede vrienden. Wanneer zij arriveren treffen ze ‘Een Vreemde Gast’, een exotisch figuur. Ieder heeft zijn eigen reactie en in de onderlinge relaties draagt elk personage zijn eigen geheim. Maar hoelang nog?
Regie: Ton Rohde
www.hetcomplottheater.nl en www.cultureleraad-middelstum.nl

Datum: zaterdag 21 april
Tijd: 20.00 uur
Locatie: kleine zaal Vita Nova, Middelstum
Entree: € 12,50 t/m 18 jr € 7,50

Grunniger Toalroute
met poëzie en muziek

Een wandeling Middelstum - Toornwerd langs Groningse landschapsgedichten. De wandeling eindigt bij de Doopsgezinde kerk in Middelstum. Daar eert muzikante en zangeres Maaike Roelofs met het project ‘Lienen aan Locht’ de Groningse wortels van haar vader, dichter en jurist Lerus Roelofs. Roelofs poëzie is geschreven in het Oldambts en heeft een zekere mystieke of religieuze inslag. Verschillende componisten hebben zijn gedichten naar muziek vertaald. De liederen die hieruit zijn ontstaan, worden op indringende wijze vertolkt door Maaike’s diepe warme stem waarbij zij wordt begeleid door professionele muzikanten. www.maaikeroelofs.nl en www.cultureleraad-middelstum.nl

Datum: zondag 27 mei
Tijd: Wandeling: start 14.30 uur; Concert: aanvang 16.00 uur
Locatie: - Wandeling: Concordiaplein Middelstum
- Concert: Doopsgezinde kerk - Middelstum
Entree € 12,50 incl. koffie/thee
Na afloop kunt u genieten van een Gronings drie gangen menu bij Herberg In de Valk voor € 27,50. Reserveren is noodzakelijk via de SCRM 0595-551604
Dit programma kwam tot stand i.s.m. Stichting Dorpsbelangen Middelstum / Toornwerd

Luthers Bach Ensemble
H. Schütz
Symphoniae sacrae
Psalmen Davids

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda geven met barokensemble Copper & Zink (o.a. strijkers, Dulcianen, Pommers) een bijzonder concert in Middelstum met werken van Heinrich Schütz. Schütz (1585-1672) wordt over het algemeen beschouwd als de belangrijkste luthers-protestantse componist voor Bach en is een van de meest vooraanstaande componisten van de 17de eeuw. Op het programma staat o.a. het motet Die Himmel erzählen, Unser Wandel en Ich bin eine rufende Stimme.
www.luthersbachensemble.nl en www.cultureleraad-middelstum.nl

Datum: zaterdag 9 juni
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Hippolytuskerk Middelstum
Entree: € 20,00 - donateurs en t/m 18 jr € 15,00

Bron: Culturele Raad Middelstum (3 januari 2018)