Gastles van oud Middelstumer Peter Smith.

Vrijdagmorgen 16 maart hebben de hoogste groepen van de drie basisscholen een gastles van oud Middelstumer Peter Smith gehad. Ongeveer 50 jaar geleden stond Peter op hetzelfde podium in de bovenzaal van VITA NOVA, toen voor een uitvoering van de Gymnastiek vereniging.

Logo Klean Suporter van schoon 

Peter is directeur van stichting Klean. Klean staat voor Klagen Loont Echt Absoluut niet. Het zwerfafval staat hoog genoteerd op de lijst van ergernissen, maar dat is niet het grootste probleem. Zwerfafval is een milieu probleem, en dan vooral het plastic. Natuurlijk is het een mooi verpakkings materiaal. Het is licht en weegt bijna niets. Wegwerp verpakking , we werpen het weg. Dat gebeurt vaak letterlijk. Maar is het dan ook weg????
Nee.

Mij trof een voorbeeld wat Peter vertelde, wat ik nog niet wist. Als door wateroverlast de waterstand van de Maas een aantal meters hoger wordt, staan bomen in het water. Het water blijft naar de zee stromen en blijft veel afval meenemen. Nadat het water gezakt was , zag een boom er zo uit. Behangen met plastic. De petflesjes zijn gewoon mee gedreven.

Op internet staat dit: Zeker 60 procent van zwerfafval dat op oevers van Maas en Waal achterblijft is plastic. Gemiddeld ligt op elke 100 meter oever zo'n 224 stuks afval. Meer dan de helft van het afval is afkomstig van recreanten en ... Dit willen we toch niet.

18032018 Supportervanschoon 1

Nu is er de Nederlandse uitvinder Boyan Slat, die de plastic soep in de oceanen gaat aanpakken. Prachtig. Maar is dat dweilen met de kraan open? We kunnen allemaal zeggen “Dat moet de gemeente maar opruimen”. Dat is klagen. De slogan van Peter is: “ De oplossing is niet de gemeente o.i.d., de oplossing dat ben jij en ik. Het hele kleine beetje om elke dag 1 stukje zwerfafval op te rapen en in de afvalbak te doen loont, maakt een wereld van verschil. Eerst kost dat moeite. Na een tijdje krijg je een goed gevoel van het opruimen. Het moet zo worden, dat anderen jaloers op je worden en het ook gaan doen. Jij wilt toch ook dat je gezond kan leven? En geen plastic in je eten krijgt. Als ieder elke dag een stukje zwerfafval opraapt en in de afvalbak doet, is en blijft Middelstum schoon , maar uiteindelijk ook onze wereld.

Limburger Thijs Wetemans, (iemand van de website Klean)
‘Think global, act local’ is wat ik als Limburger in de praktijk brengt. Gewoon zwerfvuil oprapen en in een prullenbak gooien, heel eenvoudig. Ik voel me daar erg goed bij. Schaamte? Ik ken dat… en voel het soms nog wel eens. Vooral als ik weer eens met zak en grijper in de weer ben. Steeds vaker overheerst bij mij een voldaan gevoel. Je maakt de wereld schoner en mooier. Dat kan toch niet verkeerd zijn? Heerlijk om zo positief bezig te zijn en niet eens in de eerste plaats voor mijzelf maar vooral voor mijn kinderen. Want voor hen wil ik geen vervuilde en leeggeroofde wereld achterlaten. Wie wil dat wel? Dus, doe ook mee en samen maken we het verschil!.

De leerlingen hebben de dieren met de problemen van het plastic in hun maag op het grote scherm in VITA NOVA gezien en waren diep onder de indruk. Het plastic verteerd niet in hun maag, ze hongeren uit en sterven een vreselijke dood.

Laten wij zeker voor ons zelf het geloof hebben, dat iets kleins doen impact heeft.

Een aantal jaren geleden hebben ook de scholen van de gemeente Loppersum petflesjes ingezameld. Van alle flesjes, die in ons land ingezameld zijn, wordt nu een plastic mevrouw gemaakt, dat een kind zoogt. Op een van de foto’s is een hele grote hal te zien vol met petflesjes. Peter beoogt daar mee om de mensen wakker te maken.
Zelfs zuigelingen krijgen plastic binnen. Het zal nog wel een jaar duren, maar als het plastic beeld klaar is, komt het ook op de Grote Markt in Groningen te staan.

18032018 Supportervanschoon 2

Tijdens de zomerspelen van 2016 in Brazilië was er een zogende vrouw , wit blauw groen, te zien op het strand van Rio de Janeiro. Vrijdag 23 maart gaan de jonge vrijwilligers na de ochtend pauze de straten van Middelstum schoon maken. Wanneer u ze ziet, wilt u dan een grote duim voor ze opsteken. SDM wil SNS-Fonds en Koorrinkel hartelijk danken, dat de leerlingen van de drie scholen de gastles hebben meegemaakt. De gemeente bedanken we voor het faciliteren van de benodigde materialen.

Wubbo Toolsema maakte een mooi FOTOVERSLAG van deze ochtend.

Bron: St. Dorpsbelangen Middelstum (18 maart 2018) foto toestel Wubbo Toolsema