Haast 50 bezoekers bij 50 blikken uit de jaren 50.

De recreatiezaal van het Hippolytushoes was ondanks het benauwde weer redelijk bezet tijdens de derde lezing door Carin van der Wal van het museum “Het behouden blik” uit Uithuizermeeden. Deze keer was het item, 50 blikken uit de jaren 50, en veel van die blikken uit die tijd stonden uitgestald op de tafels.

09062018 Blikken 1

Hoewel de jaren 50 al ver achter ons liggen waren bij de bezoekers er verschillende merkblikken die nog bijzonder vers in het geheugen zitten. Het was de tijd van de wederopbouw en thuis was het middelpunt van het bestaan. Na schooltijd stond de thee klaar met het bekende Maria koekje van Verkade, dat je zo heerlijk kon soppen. Er werd steeds meer aandacht besteed aan het uiterlijk en zo kwamen de merken Lux zeep en de crème puff van Max Factor in steeds meer gezinnen voor.

09062018 Blikken 2

De bekende bladen Margriet, Spiegel, Prinses en de Libelle stonden vol met nieuwe producten dat sloeg vooral bij de jongere generatie aan. Carin van der Wal liet veelal de bezoekers aan het woord en sommige namen het soms van haar over om de verhalen zoals men het vroeger beleefde met de verschillende producten, die wel in hun huis maar niet bij de buren werden gebruikt.

09062018 Blikken 3 09062018 Blikken 4

Door een gepensioneerde kruidenier, die deze middag ook aanwezig was, werd uitgebreid ingegaan op het boodschappenboekje, die haalde hij op bij de klanten en bezorgde daarna in zijn DAF de gevraagde boodschappen. Ook werden in de jaren 50 de eerste prijsvragen geïntroduceerd, zoals wie maakt een goede reclame slogan voor OMO, je kon daar zelfs een woning ter waarde van 40.000 gulden mee winnen, het werd uiteindelijk: OMO wast witter dan wit.

09062018 Blikken 5 09062018 Blikken 6

Een merk waar de verhalen echt bij los kwamen was KING, Kwaliteit In Niets Geëvenaard het pepermuntje voor in de kerk, hierbij liet Carin een stukje horen uit een liedje van Stef Bos:

Het wordt gefabriceerd in Friesland
Het heeft een koninklijke naam
Er zijn natuurlijk andere merken
Maar deze heeft de meeste faam
Je kunt er lekker lang op zuigen
Bijt je tanden er op stuk
En als ik vroeger in de kerk zat
Was het mijn redding en geluk

09062018 Blikken 7

En zo werd er die middag teruggeblikt naar de jaren 50 en kunnen de organisatoren hun blik nu richten op een volgende lezing waarin men de verhalen van vroeger kan blijven vertellen en waardoor de geschiedenis levend blijft.

Bron: HGistorische Vereniging Middelstum (9 juni 2018) foto toestel Janneke van der Laan