Lezing en excursie slingertuinen indrukwekkend.

De beide activiteiten die de Historische Vereniging organiseerde in het kader van de slingertuinen heeft zowel tijdens de lezing op woensdagavond als op de excursie van zaterdagmorgen veel mooie indrukken gegeven over de slingertuinen die onze provincie rijk is. Stieneke van der Wal, adviseur en ontwerper van erven en tuinen, ging tijdens de lezing terug in de tijd naar de tweede helft van de negentiende eeuw.

18072018 Slingertuinen 1

De herenboeren profiteerden van de hoge graanprijzen en er werden statige voorhuizen gebouwd en de tuinen, goed zichtbaar van de openbare weg, daar werd kosten nog moeite aan gespaard om deze, het liefst in Engelse stijl, door bekende tuinarchitecten, zoals de vier generaties Vroom, te laten aanleggen.

18072018 Slingertuinen 2

Vanzelfsprekend mocht de tuin van Mentheda niet ontbreken deze avond en werd aan de hand van foto’s en een uitgebreid onderzoek van Jasper Helmantel, ingegaan op het ontwerp en aanleg van deze prachtige tuin in het centrum van Middelstum. Een mooi detail uit 1965 is dat tuinman Kuipers al het gras in de tuin kortwiekte met een zeis, geduld is een schone zaak.

18072018 Slingertuinen 3

Op de zaterdag werden er 4 slingertuinen in het Oldambt bezocht, de eerste was van Hermans Dijkstra, één van de bekendste slingertuinen uit die streek. Van deze boerderij mochten ook de kamers van de bewoners worden bezocht. Daarna werd de pastorietuin in Oostwold bezocht om vervolgens de tuin van Villa Hoogheem in Nieuwolda te bekijken, binnenin de boerderij werden nog de inmiddels gerestaureerde kamers bekeken. Het was maar een kleine stukje lopen om de laatste slingertuin van deze excursie te bezoeken want deze tuin, met vijver en bruggetje, is naast Villa Hoogheem gelegen.

18072018 Slingertuinen 4

Het was een indrukwekkende excursie waarbij de uitgebreide uitleg van een zeer gepassioneerde en bevlogen Stieneke van der Wal uitstekend in de smaak viel, zij werd dan ook door de bezoekers heel hartelijk bedankt, voor zowel de lezing als de excursie. De fotograaf werd na zijn uitstekende fotowerk rijkelijk voorzien van koffie.

18072018 Slingertuinen 5

Bekijk het FOTOVERSLAG welke is gemaakt van deze excursie.

Bron: Historische Vereniging (18 juli 2018) foto toestel Stieneke van der Wal en Wubbo Toolsema