'Wat je van ver haalt, is lekker'

Voor de speler is het prettig als het tijdens een beiaardconcert waait. Dan golven de klanken, gedragen door de wind, als woeste schuimkoppen uit de toren. Als luisteraar moest ik er even aan wennen. Gezeten tussen de bomen op ons nieuwe kunstwerk 'd'Ol Börg' in het Asingapark wordt een deel van de klokkenklank weggefilterd door het gesuis van de wind en het geritsel van de bladeren. Niet dat het storend was. Integendeel, het maakt een buitenconcert alleen nog maar levendiger. Libellen die vrolijk dansten, vlinders die om je heen fladderden.

23052017 Carillonconcert 1

Samen met 35 bezoekers was het een uur lang genieten van mooi en verzorgd beiaardspel door de Belgische beiaardier Luc Rombouts. Luc had maar een klein uurtje nodig om in te spelen, om aan het afwijkende 17de eeuwse klavier en de daarbij behorende tractuur te wennen om vervolgens om 16.00 uur een puntgaaf concert neer te zetten. Een mooie opening bestaande uit een samengestelde suite van Bachbewerkingen oogstte direct applaus. Gevolgd door heerlijke bekende muziek van Händel en Vivaldi. Heel goed op de beiaard klonk de gitaarmuziek van Carulli met een mooie dramatisch Siciliana. Wonderlijk romantisch klonk 'Der Leiermann', een droevig lied over een draailierspeler die eenzaam en alleen in de winter zijn kunst vertoont. Mooi ironisch vertolkt. Je zag hem echt zwalken op het ijs, en dat midden in de zomer... Prachtig waren ook de tremolo's in de beroemde Romance uit de opera de Parelvissers van Bizet. Een erg fraaie compositie vond ik 'Daar was een sneeuwwit vogeltje' van Henry Groen. Een klein minimal meesterwerkje, met de melodie in het pedaal, tegen een voortdurend klankveld van repeterende noten. Met een blokje popmuziek, waaronder klassieke hits van Eric Clapton en Leonard Cohen, werd het boeiende concert besloten.

Het gezegde 'Wat je van ver haalt, is lekker' ging vandaag zeker op en dat geldt ongetwijfeld ook voor het volgende beiaardconcert op 2 september, waarvoor de Ierse beiaardier Adrian Gebruers speciaal naar Nederland komt gevlogen om op onze mooie beiaard te concerteren. Om alvast in de agenda te noteren!

Bron: Henk Veldman Namens de Commissie Hemonybeiaard Middelstum (30 juli 2018) foto toestel Archief