75 klokken vieren 75 jaar vrijheid in 75 steden en dorpen - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

75 klokken vieren 75 jaar vrijheid in 75 steden en dorpen

Op zondag 19 april 2020 van 15.00 tot 16.00 uur speelt Henk Veldman op het Hemony Carillon van de Hippolytuskerk te Middelstum. Voor de Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK een bijzondere gebeurtenis, 75 jaar geleden werd Middelstum door de Canadezen bevrijd.


Weghalen luidklok Hippolytuskerk Middelstum op 26 februari 1943.
Foto: meester Pieters, Onderwijzer O.L.S. Geertruida Alberdastraat, MIDDELSTUM

Op 19 april 1945 wist de bevolking van Middelstum nog niet wat er met het Hemony carillon uit 1662 was gebeurd, op 24 en 25 februari 1943 waren de 23 klokken op last van de Duitse bezetter in beslag genomen en afgevoerd. De luidklok werd op 26 februari 1943 uit de toren gehaald, deze werd 6 maart 1943 afgevoerd. Groot was de vreugde toen in het najaar van 1945 het bericht kwam dat de carillonklokken in Nederland gespaard waren gebleven en dat de luidklok, al was deze gebarsten, weer uit Duitsland terug kwam. Zo is te lezen in de gedachtenisrede van Ds. A.D. Wumkes. Henk Veldman heeft een mooi programma samengesteld, hij zegt daarover: Als reactie op de stijve Duitse liederen die in de oorlog voorbij kwamen, ontwikkelde zich in Nederland een muziekcultuur waarbij het verlangen naar vrijheid werd bezongen. Mooie melodieën met dromerige teksten. Amerika, met haar muziekcultuur waarbij de swing en de jazz voor nog meer beweging zorgde, veroverde na de oorlog ook ons land met haar ‘the sky is the limit’ – mentaliteit, hetgeen voor enorme welvaart heeft gezorgd. Ongekunsteld plezier maken. Waar we nog steeds de vruchten van plukken.Henk Veldman speelt vanzelfsprekend Oranjeliedjes, een Vera Lynn medley, Stars en stripes forever en andere Amerikaanse hits, improvisaties uit TV series Dad's army en Allo Allo, Trees heeft een Canadees komt nog voorbij en hij sluit af met land of Hope and Glory en het Wilhelmus. De bespeling maakt deel uit van een landelijke estafette van carillonbespelingen door het hele land, deze estafette is gestart met de herdenking van bevrijding van Maastricht op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur. In onze omgeving wordt het Martini carillon te Groningen bespeelt op 16 april 2020 om 12.30 uur en het carillon van Appingedam op 1 mei 2020 om 15.00 uur.


In verband met corona beperkingen; houdt afstand van elkaar, er is buiten genoeg ruimte om van Henk Veldman zijn bespeling te genieten. De toren is in ieder geval tot 1 juni a.s. niet te bezoeken. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma www.carillonmiddelstum.nl

Bron & foto: Commissie Hemony Beiaard Middelstum (14 april 2020)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud