Behoud cultureel erfgoed: twaalf Groninger kerken versterkt - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Behoud cultureel erfgoed: twaalf Groninger kerken versterkt

De afgelopen maanden zijn bij twaalf Groninger kerken versterkingsmaatregelen uitgevoerd. Begin oktober startten de werkzaamheden. Deze week vinden de laatste werkzaamheden plaats aan de Walfriduskerk in Hellum. Het vervangen en bijplaatsen van muurankers, vastzetten van orgels, verankeren van dakruiters en het verwijderen van schoorstenen zijn enkele voorbeelden van de uitgevoerde versterkingsmaatregelen. BAM Bouw en Techniek Regio Noord en Bouwbedrijf Jurriëns Noord BV voerden de werkzaamheden uit.Koppelkansen
In een aantal gevallen kozen de eigenaren ervoor om eigen plannen mee te nemen in de versterking, de zogenoemde koppelkansen. Zo werd bij de Walfriduskerk in Hellum vanwege de veiligheid een schoorsteen verwijderd en besloot het kerkbestuur om zelf de isolatie van de zoldervloer te financieren. Bij de versterking van de kerken zocht NCG waar mogelijk de samenwerking met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om schadeherstel en versterking zoveel mogelijk samen op te pakken.

Versterking van kerken in het aardbevingsgebied
In 2017 heeft NCG met een destijds alternatieve beoordelingsmethode, de Calvi-methode, 52 kerken in de kern van het aardbevingsgebied onderzocht. Van die kerken moesten er 35 versterkt worden. Het afgelopen jaar zijn twaalf daarvan nu versterkt. In de eerste helft van 2023 volgen nog zeven kerken. Daarna volgt nog de versterking van zestien kerken met gewelven.

Erfgoed en versterking
De versterking van kerken in Groningen is onderdeel van het erfgoedprogramma. Dit programma is gericht op het behouden van het unieke Groningse erfgoed. Nationaal Coördinator Groningen wil het karakter van Groningen behouden. Daarom besteden we bijzondere aandacht aan het onderzoeken en versterken van deze gebouwen. Dit programma is een samenwerking tussen NCG, de gemeenten in het aardbevingsgebied, Provincie Groningen en het Rijk.

De versterkte kerken zijn: de Kerk van Opwierde, de Doopsgezinde kerk en de Hoeksteenkerk in Middelstum, de Hervormde kerk in Lellens, de Doopsgezinde kerk in Uithuizen, de Hervormde kerk in Tjamsweer, de Hervormde kerk in Losdorp, de Antoniuskerk in Kantens, de Slochterkerk in Slochteren, de Hervormde kerk in Hellum , de Hervormde kerk in Eenum (foto) en de Kerk in Wittewierum.

Bron: Nationaal Coördinator Groningen (22 december 2022) foto Jeroen van Kooten
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud