Carillonconcert Bernhard Winsemius - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Carillonconcert Bernhard Winsemius

Bernhard Winsemius geeft zondag 16 augustus 2020 van 16.00-17.00 uur een carillonconcert op het Hemony carillon van de Hippolytuskerk van Middelstum. Bernhard Winsemius is emeritus stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Al vaker speelde Winsemius in Middelstum, als geen ander weet hij een prachtige klank uit de klokken van het Hemonycarillon uit 1662 te halen.

Voor vandaag een prachtig programma, muziek uit de tijd dat de Hemony klokken werden gegoten van Purcell, Jacob van Eijck, Johann Sebastian Bach, Böhm en uit latere tijd van de componisten Mendelssohn en Siegfried Translateur. Van de Argentijnse bandeonist en componist Astor Piazolla. (zie voor het volledige programma www.carillonmiddelstum.nl).

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Voor extra stoelen en koffie wordt gezorgd. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie; www.carillonmiddelstum.nl.Bernard Winsemius
Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans.

Bernard Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse  Beiaardschool. Hij vervulde tal van gastdocentschappen in binnen- en buitenland. Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en sinds 2012 actief als freelance beiaardier.

In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, een functie die hij nog steeds vervult. Hij concerteerde over de gehele wereld en maakte tal van opnames op LP, CD en DVD.

Programma zondag 16 augustus 2020, 16.00-17.00 uur
Bernard Winsemius,  emeritus stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam
Henry Purcell (1659 – 1695)
•        Musick for a while
Jacob van Eijck (1590 – 1657)
•        Uit ‘Der Fluiten Lusthof’:
-        Engels Nachtegaeltje
-        France Courant
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
•        Uit de Luitsuite nr. 2, BWV 997:
-        Preludio
-        Sarabande
-        Gigue en Double
Georg Böhm (1661 – 1733)
•        “O Herzeleid”
Johann Sebastian Bach
•        Uit Pastorella, BWV 590:
-        Allemande
-        Air
Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
•        Auf Flügeln des Gesanges
•        Lied ohne Worte, op. 38/2, Allegro non troppo Astor Piazzolla (1921 – 1992)
•        Plus ultra (tango) Siegfried Translateur (1875 – 1944)
•        Walzerträumerei “Nur wer die Sehnsucht kennt…”
Alle bewerkingen voor beiaard: B.Winsemius

Bron & foto: Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK (10 augustus 2020)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud