Dorpsbewoners aan zet bij versterking Steendam-Tjuchem - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Dorpsbewoners aan zet bij versterking Steendam-Tjuchem

De versterking in Steendam en Tjuchem gaat van start. Beide dorpen hebben hun krachten gebundeld in het project ‘Dorp in eigen hand’ en het initiatief genomen voor de aanpak van de versterking in Steendam en Tjuchem. Op korte termijn zal een begin gemaakt worden met het versterken van de eerste woningen. Ingenieursbureau VIIA* uit Groningen, met veel ervaring in het aardbevingsdossier, begeleidt de versterking van begin tot eind. De planning is dat de integrale dorpsaanpak van in totaal 279 woningen in het eerste kwartaal van 2023 afgerond is. 
De afgelopen maanden is ontzettend hard gewerkt om tot een optimale versterkingsaanpak voor Steendam en Tjuchem te komen. De projectgroep Dorp in eigen hand heeft samen met het ingenieursbureau, de gemeente Midden-Groningen en NCG een voorstel voor een eigen aanpak ontwikkeld. Deelname aan deze aanpak is vrijwillig; dorpsbewoners kunnen ook kiezen voor het reguliere versterkingsprogramma van NCG.

 
Certificaat
Na het versterken van de eerste woningen worden steeds groepen van 25 woningen aangepakt. Dit gebeurt op basis van de uitgebrachte versterkingsadviezen. Na afronding van de versterking krijgt iedere eigenaar een certificaat dat aantoont dat de woning voldoet aan de geldende veiligheidsnorm.

Kracht van de samenwerking
Christiaan Wiepkema van de projectgroep Dorp in eigen hand, is lovend over de samenwerking. ‘Wij als inwoners, de gemeente, NCG en VIIA hebben elkaar gevonden in onze ideeën over een snelle en effectieve aanpak van de versterking van de woningen in Steendam en Tjuchem. De kracht van onze samenwerking schuilt in de combinatie van de bewoners centraal stellen, de kennis en ervaring van VIIA, de inzet van ondernemende inwoners en de bereidheid gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen.’

 
Gemeente en NCG verheugd over het initiatief
Ook wethouder José van Schie van de gemeente Midden-Groningen en directeur Peter Spijkerman van Nationaal Coördinator Groningen, zijn verheugd over het plan van de projectgroep. Wethouder José van Schie: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe inwoners van Steendam en Tjuchem met ons en met NCG de handschoen hebben opgepakt. Samen met het ingenieursbureau kunnen we nu extra vaart zetten achter de versterking van de huizen in deze twee dorpen.’
Directeur Peter Spijkerman van NCG: ‘Ik ben bijzonder blij dat NCG opdracht heeft kunnen geven voor de uitvoering van dit mooie plan en heb veel waardering voor de coöperatieve houding en de voortvarendheid van de dorpsbewoners.’

 
Aandacht voor wensen van bewoners
Naast het begeleiden van de uitvoering van de versterking, zal het ingenieursbureau aandacht besteden aan de wensen van bewoners op het gebied van duurzaamheid en levensloopbestendigheid. Het bureau kan bewoners adviseren over de financieringsmogelijkheden hiervan en zal erop toezien dat de versterking volgens afspraak verloopt. Ook krijgen bewoners hulp van studenten van de Hanzehogeschool. Zij hebben een programma ontwikkeld waarmee bewoners uit kunnen rekenen wat voor hun huis de meest geschikte duurzaamheidsmaatregelen zijn. Verder zijn er gesprekken gaande met het Alfa College, om te onderzoeken wat studenten kunnen betekenen voor de inwoners van Steendam en Tjuchem en wat zij kunnen leren van dit initiatief.

 
Online platform Fokus
 
Om inwoners betrokken te houden en te ondersteunen in het versterkingstraject, is een digitaal platform ontwikkeld. Op dit platform, Fokus, kunnen inwoners op een gemakkelijke manier met elkaar communiceren, hun dossiers bijhouden en acties coördineren.

 *VIIA is een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw. Royal HaskoningDHV is een internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau en Visser & Smit Bouw is een ontwikkelende bouwer die complexe bouwprojecten in de utiliteits- en industriebouw realiseert.

Bron: Nationaal Coördinator Groningen (18 mei 2020) foto uit ons archief
 
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud