Een terugblik op het Hippolytushoes - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Een terugblik op het Hippolytushoes

Op 11 september 1974 om precies 14.15 uur werd verzorgingshuis Hippolytushoes officieel geopend. Deze bijzondere opening werd verricht door LM Steketee. Dit pand staat er nu nog steeds en heet nu de Cederborg. Vanaf het eerste begin was medezeggenschap een belangrijk onderdeel van de zorg want er werd ook gelijk Bewonerscommissie opgericht. Ook kwam er een “Tafeltje Dekje” systeem dat gerund werd door vrijwilligers.Wat zijn al die vrijwilligers een belangrijk onderdeel van de zorg voor oudere mensen geweest. Zij maakten het verschil en konden er met hen belangeloze inzet voor zorgen dat een dag vaak net even wat mooier was. Ook kwam er een eigen moes en bloementuin die door bewoners werd aangelegd en verzorgd.

Op 6 april 2000 werd het huidige Hippolytushoes geopend. Een prachtig gebouw dat ontworpen werd door architect Gerard Schijf. De meeste mensen zullen er weleens in zijn geweest als was het alleen maar om er te gaan stemmen. Vrijdag 26 april 2019 ging er een schok door heel Middelstum omdat het bericht dat er al zo lang zat aan te komen definitief werd. De huidige zorg die er nu nog plaats vindt gaat verdwijnen en de mensen die er nu nog wonen moeten noodgedwongen verhuizen naar een andere zorglocatie. We uit de vertrouwde omgeving, weg uit de kamer waar je al zo lang hebt gewoond. Maar vaak ook weg bij al die vertrouwde medebewoners en begeleiders met wie je zo lang lief en leed gedeeld hebt. 26 april mag je met recht een zwarte dag voor Middelstum en vooral voor al die oude inwoner van het Hippolytushoes noemen.

Wat is er lang en wat is er veel gestreden om de zorg in dit prachtige huis te bewaren. Al die passie en inzet is lovenswaardig. En natuurlijk wordt er nog veel gepraat en gesproken over de toekomst van dit huis. Opgeven is direct geen optie en er wordt met man en macht gezocht naar en andere invulling.  Helaas komt dit voor deze huidige groep te laat.

Oproep:
Wij zijn opzoek naar verhalen en foto’s van de afgelopen jaren. OP 11 september 2019 bestaat het Hippolytushoes 45 jaar. Wij hopen de komende tijd regelmatig iets over dt prachtige huis te kunnen plaatsen.

Bron & foto: Team Middelstum-info (30 april 2019) (Met dank aan Anna de Vries Maarhuis voor deze informatie)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud