Gemeente gestart met planmatig onderhoud van bomen - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Gemeente gestart met planmatig onderhoud van bomen

Wethouder Pier Prins gaf gisteren het startsein voor het planmatig onderhoud van bomen in de gemeente Loppersum. Het doel is om in de komende jaren te werken aan een gezond en veilig boombestand in de gemeente. De gemeente is daarom voor drie jaar een overeenkomst aangegaan met Den Held Boomverzorging uit Zeerijp.Een gezond en veilig boombestand De gemeente beheert ongeveer 10.000 bomen. Loppersum heeft een relatief oud en eenzijdig bomenbestand. Zo’n 70% van onze bomen is ouder dan 25 jaar. Gemiddeld worden bomen in een bebouwde omgeving en op kleigronden zo’n 50 jaar oud. Bomen in het buitengebied kunnen zo’n 70 jaar oud worden. Dit betekent dat binnen nu en 10 jaar veel bomen aan het einde van hun levenscyclus komen. Daarnaast hebben we steeds vaker te maken met boomziektes, waardoor bomen sneller afsterven of gevaarlijk worden.

Wethouder Pier Prins: 'Bomen zijn beeldbepalende elementen in ons landschap. Ze geven karakter en structuur in de bebouwde omgeving. Daarnaast zijn bomen van belang voor de biodiversiteit, het klimaat en onze gezondheid. Maar bomen kunnen ook overlast veroorzaken. Het aantrekken van (hinderlijke) insecten of het veroorzaken van schade aan wegen en funderingen door boomwortels. Ook het afbreken van takken door boomziektes kan voor onveilige situaties zorgen. Het is daarom van belang dat het boombestand planmatig wordt onderhouden, zodat er geen onveilige situaties ontstaan en inwoners geen overlast ervaren.'

Planmatig onderhoud Den Held Boomverzorging uit Zeerijp gaat zorgen voor het snoeien van bomen, het verwerken van afkomend hout en de inspectie van bomen. Tevens zorgt het planmatig onderhoud voor het versneld opsporen en verwijderen van zieke bomen en voor het verjongen van het bomenbestand. Het planmatig boombeheer moet daarnaast zorgen voor lagere onderhoudskosten.

Bron & foto: Gemeente Loppersum (5 februari 2020)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud