Gemeente Loppersum experimenteert met extra geld dorpsbudgetten - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Gemeente Loppersum experimenteert met extra geld dorpsbudgetten

Vijf dorpsverenigingen in Loppersum krijgen in 2020 meer geld. De gemeente gaat de dorpsbudgetten verhogen zodat de dorpen meer zeggenschap krijgen over hoe ze het geld gaan besteden.Sinds een paar jaar krijgen zestien dorpsverenigingen een budget en extra middelen voor jeugd- en jongerenactiviteiten. De verhoging van het budget is een experiment. De gemeente Loppersum begint er in 2020 mee.

Proef in vijf dorpen
Aan het experiment gaan de dorpsverenigingen uit Middelstum, Oosterwijtwerd, Huizinge, Zeerijp en Garsthuizen en Startenhuizen meedoen. Het geld dat ze krijgen is bedoeld voor activiteiten op het gebied van welzijn, kunst, cultuur, sport recreatie en kleinschalige evenementen en festivals. De gemeente Loppersum denkt dat met het dorpsbudget goed is voor de sociale samenhang en de leefbaarheid in de dorpen. Voor een subsidieaanvraag onder de tweeduizend euro hoeven inwoners niet meer naar de gemeente, maar kunnen ze geld uit het dorpsbudget halen.

Basisbedrag van 1.500 euro
De gemeente stelt een basisbedrag beschikbaar, aangevuld met een bedrag per inwoner per dorp. Als basisbedrag krijgen deze dorpen ieder 1.500 euro aangevuld met twee euro per inwoner per dorp. Aan het eind van 2020 wordt gekeken of er met de dorpsbudgeten wordt doorgegaan.

Bron: Dagblad van het Noorden (28 augustus 2019) foto uit het archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud