Gemeente Loppersum zet erfgoed in de spotlights - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Gemeente Loppersum zet erfgoed in de spotlights

Met honderdzevenenzestig rijksmonumenten, vijf beschermde dorpsgezichten en nog veel meer karakteristieke panden heeft gemeente Loppersum een schat aan cultureel erfgoed. Sinds kort telt gemeente Loppersum ook zeven gemeentelijke monumenten. Deze 'nieuwe' monumentale status is in het kader van de erfgoedverordening aan te vragen en moet (on)roerend goed dat van bijzonder belang is voor de gemeente beschermen. De gemeente publiceerde in de  Ommelander Courant van maandag 9 september een special over het cultureel erfgoed dat gemeente Loppersum rijk is. In de special staat beschreven hoe de bescherming geregeld is en staan antwoorden op een aantal vaak gestelde vragen.Bescherming cultureel erfgoed
Sinds dit jaar is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor de status gemeentelijk monument. Gemeente Loppersum wil met deze stap het cultureel erfgoed beter beschermen tegen de gevolgen van de aardbevingen. De monumentale status moet de gebouwen beschermen tegen rigoureuze maatregelen vanwege de versterking van woningen in het aardbevingsgebied. De erfgoedverordening gaat over roerend en onroerend erfgoed wat van bijzonder belang is voor de gemeente vanwege haar schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Denk hierbij aan gebouwen, maar bijvoorbeeld ook aan kunstwerken.

Open Monumentendag
Op zaterdag 14 en zondag 15  september is er de mogelijkheid om een deel van het erfgoed in de gemeente te bewonderen. Vijftig locaties openen hun deuren tijdens de Open Monumentendag. In bijna ieder dorp zijn kerken, molens, musea of andere monumenten geopend en worden verschillende activiteiten georganiseerd. De deelnemende locaties, openingstijden en activiteiten staan in de folder 'Open Monumentendag 2019'. Deze is verkrijgbaar op diverse plekken in de gemeente en ook digitaal te bekijken via www.loppersum.nl/monumentendag.

Bron & foto: Gemeente Loppersum (11 september 2019)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud