Groninger Niet Weggooien Tour - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Groninger Niet Weggooien Tour

Op zoek naar objecten, documenten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij een erfgoedinstelling in de provincie Groningen? Kom dan met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar de Groninger Niet Weggooien Tour.Na het succes van de vorige editie, gaat de tour ook dit jaar weer langs drie musea in de provincie. De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door Museum aan de A, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Battlefield Tours, Victory Museum Grootegast en Oorlogsmuseum Middelstum. De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien: een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst.

Verhalen
Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd.

Opnemen in de collectie
De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden bij de betrokken musea, die het opnemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers kunnen hun objecten en documenten ook gewoon weer mee naar huis nemen en daar bewaren. De Tweede Wereldoorlog-experts die in wisselende samenstelling onderdeel uitmaken van de Groninger Niet Weggooien Tour zijn: Heiko Ates (Victory Museum), Ties Groenewold (Oorlogsmuseum Middelstum), Joël Stoppels (Battlefield Tours) en Renske van Donk, Klaas Niemeijer en Anne Oostenbrug (OVCG).

Praktische informatie
• vrijdag 28 april | 14:00 - 17:00 uur | Museum aan de A (Brugstraat 24, Groningen)
• zaterdag 29 april | 14:00 - 17:00 uur | Oorlogsmuseum Middelstum (Oude Schoolsterweg 24, Middelstum)
• woensdag 3 mei | 14:00 - 17:00 uur | Victory Museum Grootegast (Legolaan 1c, Grootegast)

Aanmelding is niet nodig en deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.

Bron & foto: Oorlogsmuseum Middelstum (27 april 2023)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud