Ik kom hier niet voor een feestje - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Ik kom hier niet voor een feestje

Slapen in een koude kerk.

“Ik kom hier niet voor een feestje. Ik heb me thuis al gedoucht, ik heb mijn tanden gepoetst en ga zo lekker slapen. Maar eerst nog een mooi plekje zoeken”. Als ik vraag waar ze vandaan komt zegt ze: “Ik kom uit Garmerwolde en hoorde dit vanmorgen op de radio. Dit wil ik meemaken dacht ik. Ik ga een mooi plekje in de kerk uit zoeken…en nee ik wil niet op de foto” En daar gaat ze met haar opgerolde slaapzak en een kussen richting Hoge Heren banken.

Ongeveer 15 mensen komen op vrijdagavond 10 januari tegen een uur of 10 de Hippolytuskerk ingelopen. De meesten hebben een rugzak of grote tas mee. Later worden er nog stapels dekens en opklapbare matrassen de kerk ingedragen. Andere mensen lopen weer met picknickmanden. “Hier zit mijn ontbijt in voor morgenvroeg. Heerlijk op op een bijzondere locatie na een koude nacht ergens zo te ontbijten”

Het is de bedoeling dat ze een nachtje in de kerk gaan slapen. Iedereen zoekt zo zijn eigen plekje. Boven bij het orgel ligt er al bijna iemand te slapen. De andere mensen zijn nog op zoek. “Onze eigen” Hindrik Klugkist wil onder de preekstoel slapen. “Dat is net een plek voor mij. Ík heb alleen een slaapzak mee, o ja en mij e-reader voor ’t geval ik niet kan slapen”

Het is prachtig om te zien hoe iedereen op zoek is naar een mooi plekje waar ze veilig kunnen liggen en toch ook nog een beetje privacy hebben. “Ik snurk nogal dus ik ga maar wat in het halletje liggen” vertelt me een meneer die het ondanks zijn muts die hij ver over zijn oren heeft getrokken nu al koud heeft. Het is een pracht activiteit die georganiseerd is door Buitengewoonslapen.nl. Een mevrouw van deze organisatie heet ook iedereen welkom en legt een beetje uit wat er gaat gebeuren. De meeste mensen kennen elkaar niet want diverse mensen stellen zich aan elkaar voor. Koster Harm kijkt alles met een glimlach aan: “Ik lig liever in mijn eigen bedje” vertelt hij mij “want ik vind het nu al koud”

Omdat de meeste mensen naar bed willen voelt het toch wel wat vreemd om met een camera in iemand anders zijn slaapkamer te lopen. Daarom maar snel naar huis naar mijn eigen warme bed.

We wensen iedereen welterusten en een hele mooie herinnering. Want het moet natuurlijk ook een grote eer zijn om in zo’n mooie kerk te mogen slapen.

Bron: Team Middelstum-info (11 januari 2020) foto's Jannes Klaassen
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud