Militair uit Middelstum onthult monument voor gesneuvelde Amerikaan in Ardennen. - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Militair uit Middelstum onthult monument voor gesneuvelde Amerikaan in Ardennen.

In de Ardennen onthulde militair Marcel van Dijken uit Middelstum maandag een monumentje voor de omgekomen Amerikaanse luitenant Lonnie Holloway. Van Dijken haalt Holloway vaak aan als voorbeeld bij instructielessen aan de luchtmobiele brigade in Assen.Luitenant Lonnie Oscar Holloway jr. sneuvelde op de eerste dag van het Ardennenoffensief in december 1944. Hij probeerde met zijn manschappen van de K-compagnie de 393 Infanteriebrigade de Duitse troepen tegen te houden bij Losheimergraben, op de grens van België en Duitsland. Zijn lichaam werd nooit gevonden, tot november 1990 toen oorlogsonderzoekers zijn naamplaatje en overschoen aantroffen. Zijn stoffelijke resten zijn herbegraven in San Antonio, Texas. Marcel van Dijken onthulde maandag op de plek waar Holloway sneuvelde een monumentje. Een houten kruis met zijn naam, een foto en een plaquette met korte uitleg van wat er is gebeurd.

Armbandje
Wat heeft sergeant-majoor Van Dijken uit Middelstum nu met deze luitenant Holloway? ,,Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in krijgshistorie en in het bijzonder in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er veel boeken over gelezen en attributen verzameld. Ik zat in 2014 in Wezep en daar ontmoette ik Gerard en Johan Overweg. De broers waren in de Ardennen met een metaaldetector op zoek geweest naar oorlogsrelikwieën. Ze stuitten op een armbandje waarin de naam L.O. Holloway gegraveerd was. Op de achterkant stond de naam van zijn vriendin Norma.” De broers zochten op internet onder de naam Holloway en kwamen uit bij de onderzoekers van 1990. Die brachten hen in contact met een nicht van Holloway. De broers hebben het armbandje aan haar overhandigd.

Commandant zoals ik die graag zie
,,Ik ben me gaan verdiepen in de historie van Lonnie Holloway en kwam er achter dat hij een commandant was, zoals ik die graag zie. Hij stond boven de troepen als het nodig was, maar gaf ook zijn noodrantsoenen aan zijn mannen. Ondanks de spanning, probeerde hij zijn mannen ook te laten ontspannen.” ,De compagnie van Holloway was licht bewapend en had weinig vuurkracht. Net als de luchtmobiele brigade. Hij wist met drie mortieren, twee machinegeweren en handvuurwapens het de Duitsers lastig te maken. Zo stonden de lanceerbuizen van de mortieren bijna rechtop, en wikkelden zijn mannen lakens om de buizen om ze met de handen te kunnen richten. De granaten ontploften op 50 tot 100 meter bij hen vandaan.”

Trainingen
Van Dijken vertelt vaak over Holloway tijdens trainingen aan jonge militairen en aspirant commandanten. Hij neemt ze ook mee naar Losheimergraben om te laten zien wat er is gebeurd. ,,De dag voordat hij stierf schreef Holloway een brief aan zijn familie. Daarin beschreef hij het landschap, de kou en positie waarin hij zat. Die brief is bij de onthulling van het monument voorgelezen.”

Bron Dagblad v/h Noorden (22 september 2020) foto uit ons archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud