Muziek van George Gershwin op het Hemonycarillon - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Muziek van George Gershwin op het Hemonycarillon

Carillon bespeling door Henk Veldman op het Hemonycarillon van de Hippolytuskerk te Middelstum op zondag 2 augustus van 14.00-15.00 uur.

Henk Veldman heeft zijn toehoorders dit jaar verrast met veel genres en muziek uit het verleden en de huidige tijd, van klassiek tot licht. Ieder keer slaagt hij er weer in het publiek te boeien met zijn spel op het Hemonycarillon uit 1662. Voor de bespeling van 2 augustus 2020 kiest de beiaardier voor muziek van George Gershwin(1898-1937) en Cole Porter(1891-1964). Beroemde melodieën uit de vorige eeuw. (Volledige programma op www.carillonmiddelstum.nl)George Gershwin begon als liedjesschrijver, samen met zijn broer Ira die de teksten schreef, schreef hij de ene hit na de andere en al snel kwam hij in contact met theaterproducenten. Beroemde musicals die op Broadway allemaal kassuccessen werden, waren door hem van muziek voorzien. Zelf vond hij dat hij ook meer klassiek gewaardeerd moest worden en nam contact op met Europese componisten zoals Ravel en Poulenc. Ravel zei hem: "Waarom wilt u een tweederangs Ravel worden, wanneer u al een eersterangs Gershwin bent?"

Daarna schreef hij zijn meesterwerk “Porgy and Bess”, een musical waarbij de rollen alleen maar voor Afro-Amerikanen waren geschreven. Zoals zo vaak, kwam het echte succes pas veel later. Een andere succesvolle Amerikaanse liedjesschrijver was Cole Porter, die geboren is in de staat Indiana en gestudeerd heeft in Parijs. Hij schreef honderden klassieke hits en beroemde musicals. Hoewel homoseksueel, bleef hij zijn hele leven gelukkig getrouwd met een rijke, gescheiden vrouw Linda Lee Thomas. Lichte jazz, mooie pakkende melodieën en scherpe spitsvondige teksten.


 
Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie; www.carillonmiddelstum.nl.

Bron & foto's: Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK (27 juli 2020)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud