Muziek van Jan Pietersz. Sweelinck op het Hemony carillon. - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Muziek van Jan Pietersz. Sweelinck op het Hemony carillon.

Bespeling door Henk Veldman op het Hemony carillon van de Hippolytuskerk te Middelstum op zondag 5 september 2021 van 14.00 tot 15.00 uur. Henk Veldman (beiaardier van Raalte en Middelstum)heeft als thema gekozen: Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621) wiens 400e sterfjaar dit jaar wordt herdacht. (Onder andere op 29 mei j.l. in de Anthoniuskerk te Kantens.)Henk Veldman schrijft over zijn keus: 'Bij de orgelmuziek van Sweelinck is de keuze van het instrument van groot belang. De serene rust wordt alleen bij een instrument in middentoonstemming bereikt en ook de virtuoze toonladderfiguren en de vele variaties vragen om een orgel met een groot aantal mogelijkheden. Gespeeld op de beiaard betekent het uitdunnen, snelle basloopjes omleggen, zodat de kern overeind blijft. Deze muziek is echter zo wonderschoon en zo goed geschreven, dat ze nooit verveelt, al moet je de schoonheid leren ontdekken, want ze ligt niet makkelijk voor het oprapen.'

Een prachtige keus voor de liefhebber van muziek uit de 16e en 17e eeuw en een zeer goede gelegenheid om kennis te maken met de muziek van Jan Pietersz. Sweelinck die al tijdens zijn leven grote faam genoot als componist en organist.
De toegang is gratis.

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Bezoek aan de toren in overleg met de aanwezige commissieleden. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie; www.carillonmiddelstum.nl.

Bron & foto: Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK (22 augustus 2021)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud