Pankoukwichtje - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Pankoukwichtje

Op 9 maart a.s. komt er een Gronings sprookjesboek uit van Fré Schreiber: ‘Pankoukwichtje’.  Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de Russische pianist Oleg Morozov, leerling Gronings van de auteur. Tijd en plaats: 16.00 uur in Op t Houkje, naast de Hoeksteenkerk, Burchtstraat 23, Middelstum.5 DINGEN:
- 50 sprookjes in veertien dagen, bedacht en opgeschreven door Fré Schreiber. Ze kwamen in zijn gedachten en hij moest ze direct opschrijven. Toen was het gebeurd en was de bron leeg. Schreiber heeft er bijna niets aan veranderd zoals ze tot hem kwamen.
- Hoezo sprookjes? Hij geeft Groningse les aan de Russische pianist Oleg Morozov die sinds 2000 in Groningen concerteert, lesgeeft en dirigeert. Deze besefte dat hij de Groninger pas kan leren begrijpen als hij die taal verstaat en spreekt. Het eerste jaar werd les gegeven aan de hand van lesmateriaal, het tweede jaar aan de hand van sprookjes. Herkenbaar. Sprookjes bestaan in alle talen maar hebben vaak de zelfde overeenkomst.
- Op 16 maart 2019 wordt de tiende Dag van de Grunneger Toal gehouden in Groningen. Elk jaar staat Schreiber daar met een standje als Meester Kriet en geef altijd iets ‘vergees’ weg. Iets dat met de taal te maken heeft. Deze keer is dat zijn sprookjesboek ‘Pankoukwichtje’, gebonden en met prachtige illustraties van plaatjesmaker Hans Huisjes uit Groningen.
-Het gaat puur om de taal en om het plezier iets uit en weg te geven.
-‘Pankoukwichtje’ is als een fruitschaal vol divers fruit in een sprookjeswereld waar niets onmogelijk is.  

Bron: Fré Schreiber (28 februari 2019)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud