Samen halen we alles eruit - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Samen halen we alles eruit

De leerlingen van de drie basisscholen hebben veel geleerd van de voorlichting van OMRIN. In ons afval zitten veel grondstoffen zoals plastics, drankenkartons en blik, luiers, stofzuigerzakken, chipszakken enz. Ook al zitten ze allemaal in de Sortibak. Alle bruikbare stoffen worden eruit gehaald. Het doel is om 75 % aan grondstoffen uit het afval te halen. Op een foto is te zien wat OMRIN uit de Sortibak haalt. Daar zit ook nog veel GFT in. Met dit GFT wordt biogas gemaakt. Eigenlijk blijft er  maar heel weinig over wat niet bruikbaar is en verbrand moet worden.Dit wordt omgezet in energie.Voor leeg glas geldt: mooi de dop erop laten zitten en met de inhoudsresten in de glasbak. Dus niet schoonspoelen en daar veel water voor gebruiken. Het glas wordt verpulverd en schoongemaakt en de doppen worden eruit gezeefd.

De textielbak staat bij de sporthal Hippolytushal. Daar mag in: kleding, schoenen , tassen, riemen, gordijnen, dekbedden, dekens, knuffels enz. Nat of sterk vervuild materiaal ( bv met verf) moet in de Sortibak.

Een vieze pizzadoos hoort in de Sortibak, niet in de papierbak. De keuze van alle kinderen  was de papierbak. NIET GOED. Ook vervuilde gebaksdozen horen in de Sortibak.

Op de wereld kaart is te zien dat er nu al 5 plastic soepen zijn. Nog steeds hebben we niet door dat we ons zelf op deze manier vernietigen. Boyan Slat, de Nederlandse ex student, heeft een systeem bedacht om de plasticsoep uit de oceanen te verwijderen.Maar dat duurt 15 tot 20 jaar, dan moet er nu niets meer bij komen.Des te meer een uitdaging om het dorp schoon te maken en houden. Op zaterdag 23 maart bent u welkom bij de Hoeksteenkerk voor koffie/thee. Dan samen aan de slag tot 12.00 uur. De invalwegen, buiten gebieden, sloten enz.worden schoon gemaakt. Verder zijn grijpstokken aan wezig Een hark met lange steel o.i.d. is handig. Vergeet niet uw naam erop te zetten.

De schooljeugd doet het donderdag 21 maart in het dorp. Dorpsbelangen Huizinge sluit ook aan bij de schoonmaakdag. Zo gaat het uitbreiden.

Bekijk het FOTOVERSLAG van de voorlichting door OMRIN.

Bron & foto’s: Dorpsbelangen Middelstum (15 maart 2019)

© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud