Wat kun je doen met 7,5 miljoen? - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Wat kun je doen met 7,5 miljoen?

(inwoners Loppersum piekeren zich suf)

Dik 7,5 miljoen euro heeft de gemeente Loppersum nog te besteden uit de grote NPG-pot voor het aardbevingsgebied. Maar wat willen de bewoners?Het dromen lukte nog niet zo goed, dinsdagavond in Vita Nova in Middelstum. De gemeente had bewoners van Huizinge, Toornwerd, Middelstum en Westerwijtwerd uitgenodigd te brainstormen over de miljoenen uit de aardbevingspot. De avond was de eerste van vier. Eerder werden al ideeën opgehaald met het rondrijdende busje dat de gemeente door de dorpen liet rijden.

Beroep op inwoners om groots te denken
Net als de andere gemeenten in het aardbevingsgebied ontving Loppersum net voor de zomer een toezegging van 15 miljoen euro. Het geld komt uit het Nationaal Programma voor Groningen, waar in totaal 1,15 miljard euro zit. Bedoeld om Groningen een boost te geven. Zowel qua leefbaarheid, als werkgelegenheid. Wethouder Bé Schollema (PvdA) wil niet dat de gemeente alleen zelf bedenkt waar het bedrag aan wordt uitgegeven. ,,We gaan dat samen met de bewoners doen. Die 7,5 miljoen is ten slotte ook voor hun toekomst. We doen een beroep op hen om groots te denken’’, verklapte hij voorafgaande aan de sessie, waar zo’n kleine veertig mensen op af waren gekomen.

Een beetje een leuke avond
Het geld komt weliswaar uit de aardbevingspot, maar dat mogen we niet zeggen, hield Schollema zijn gehoor voor. ,,Ik wil proberen het vanavond niet te hebben over schadeherstel en versterking. Het moet ook een beetje een leuke avond worden.’’ Hij riep zijn gehoor op vooral groot te denken. ,,U hoeft geen voorstellen in te dienen voor projectjes tot tienduizend euro. Daar is al een loket voor, dat is al geregeld.’’ Als suggestie noemde Schollema vervolgens de verduurzaming van het openluchtzwembad in Middelstum. ,,We doen vanavond ons best te dromen.’’

Breder dan een basketbalveldje
Vervolgens werden de aanwezigen in groepen opgedeeld, waar ideeën konden worden gespuid. Jongerenwerker Maja Dijkstra zette de bewoners van Middelstum doortastend aan twee tafels en gaf een voorzet. ,,Waar is in Middelstum behoefte aan? En het gaat er niet om dat er ergens een basketbalveldje komt. Het moet breder.’’ Na enig doorvragen, kwamen de deelnemers met een lijst op de proppen. Het behoud van de school en de bibliotheek passeerde de revue, net als de verduurzaming van het zwembad. En de sporthal, die kan ook een stuk zuiniger qua energieverbruik.

Indachtig het advies groots te denken, waren er ook suggesties voor de verdubbeling van de Eemshavenweg, meer werkgelegenheid om jongeren vast te houden en de overgang op ledlampen in de gemeente. Arie Wendelaar maakt het liever iets kleiner. ,,Als iedereen de boel nu eens goed schoon houdt. Dan ziet de straat er een stuk beter uit.’’

Bron: Dagblad van het Noorden (12 september 2019)
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud