We kunnen niet zonder hem maar we gaan het wel proberen - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

We kunnen niet zonder hem maar we gaan het wel proberen

“Ik bien mien vriend kwiet…..en mörgen gaon wie gewoon weer voetballen” zei Jan Dijk met tranen in zijn ogen toen hij de kleine begraafplaats van Toornwerd verliet. Naar schatting 1000 mensen waren naar de kleine begraafplaats gekomen om daar de laatste eer te bewijzen aan de vorige week overleden Meindert Schollema. Hier spraken zijn zonen Bé en Pieter de laatste woorden tot hun geliefde vader. Daarna kon iedereen nog luisteren naar het lied “Op Doord” dat gezongen werd door Hindrik Schollema die grote broer van Meindert die in 2007 ook plotseling overleed. Dit lied raakte de meeste mensen tot op hun bot en overal werden er zakdoeken tevoorschijn gehaald en kropen mensen dichter tegen elkaar aan.


 
“Toespraken moet je uit je hoofd doen hebben we van onze pa geleerd maar nu doen we het toch even van papier als je ’t niet erg vindt pa” sprak Pieter toen de plechtigheid in de bomvolle Hippolytushal begon. “We staan aan het begin van een nieuwe weg om te ontdekken wat het is om zonder hem verder te gaan. We kunnen niet zonder hem, maar we gaan het wel proberen”. Met foto’s en kleine filmpjes werd het veelzijdige leven van Meindert door zijn beide zonen aan de vele belangstellenden verteld. En dat waren verhalen met een lach en een traan. Het nummer “Hol mien hand vast” (ook geschreven door broer Hindrik) maakte veel indruk. “Ik had het graag live gezongen, maar je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken” zei Pieter.


 
Jaap Kuin burgemeester van Pekela keek met vreugde en plezier terug op de periode dat Meindert burgemeester was geweest in Pekela. “Hij was een echte Pekelaar en de schok was groot toen we vorige week hoorden dat hij was overleden. De man in black met zijn altijd rode sjaal om is niet meer”

Ook Erik Hulsegge van RTV vertelde over de contacten die hij met Meindert had gehad en de keren dat ze samen op de radio waren geweest bij het programma Noordmannen.

Aan het einde van de bijeenkomst droegen zijn vrienden van de voetbalclub (allen met de mooie blauwe vv Middelstum sjaal om) hem de sporthal uit. Zeer indrukwekkend
 
“Deze club is meer dan een voetbalclub” en dat voelde je op dat moment aan alles.


 
In een hele lange stoet gingen we brachten we hem naar Toornwerd. Een lange rij mensen trok via he balkje naar het geliefde Doord van Meindert. Om te gaan rusten vlakbij zijn opa en oma, ouders en zijn broer.

“Heb elkaar lief, de rest is ruis”    

Bij terugkomst was er voor iedereen die dat wilde een borrel en kaas en worst. “Bier, Berenburg, kaas en worst”  meer heb je niet nodig zei Meindert vaak. Het was een indrukwekkende middag waarin we afscheid mochten nemen van een bijzondere man. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen aan hem. En die verhalen hoorde je voor de dienst, onderweg en tijdens de borrel.

Middelstum-info wens de hele familie Schollema heel veel kracht op deze moeilijke nieuwe weg zonder hun echtgenoot, vader en opa.

Bron: Team Middelstum-info (14 december 2019) foto's Jannes Klaassen
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud