We mogen weer stemmen! VVD Eemsdelta. - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

We mogen weer stemmen! VVD Eemsdelta.

Op 18 november (Als Covid-19 geen roet in het eten gooit) mogen de inwoners van Loppersum-Appingedam en Delfzijl naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen voor de nieuw te vormen gemeente Eemsdelta. Middelstum-info gaat met alle politieke partijen uit de voormalig gemeente Loppersum in gesprek om te horen wat hun politieke plannen zijn voor de nieuw te vormen gemeente. We kijken niet alleen vooruit maar we blikken ook nog even terug naar de afgelopen jaren.
 
Hoe kijkt Politiek Loppersum vooruit naar de nieuwe gemeente in 15 vragen? Aan het woord VVD Eemsdelta.

1. We beginnen met een gewetensvraag: Hoe kijkt u terug op het herindelingsproces en het uiteindelijke resultaat? Het is toch geen geheim dat veel Middelstumers liever mee waren gegaan naar de nieuwe gemeente het Hogeland.
Het herindelingsproces is langdurig en zorgvuldig geweest. In al die jaren waarin de herindelingsdiscussie speelde zijn er verschillende dorpenrondes geweest en zijn er tal van commissie en raadsvergaderingen gehouden over dit onderwerp. Nooit is er ingesproken op één van deze vergaderingen. Ook zijn we als politieke partij niet benaderd over dit onderwerp door iemand uit Middelstum. Dit is pas gebeurd toen alle beslissingen genomen waren en er geen weg terug was. De Middelstummers hebben in de fase van het proces, waarin de beslissingen werden genomen, blijkbaar onvoldoende hun standpunt duidelijk kunnen maken.



2. We zijn straks een gemeente met drie volledig ingerichte gemeentehuizen. Wat is uw visie op deze situatie? Blijven deze in de huidige vorm bestaan of komt erop termijn een nieuw bestuurscentrum?  Zo ja is het al duidelijk waar dit nieuwe gebouw zal komen te staan?
Voorlopig blijven alle drie gemeentehuizen in functie. Vooral uit kostenoogpunt. Uiteindelijk zal er vast een discussie ontstaan over één bestuurscentrum. De beslissing om al dan niet een nieuw bestuurscentrum is echter aan de nieuwe raad van Eemsdelta. Wat de VVD betreft laten we het zoals het nu is en liggen de prioriteiten van de nieuwe gemeente vooralsnog op andere vlakken.

3. Na een overgangsperiode zal er in tweede helft van 2021 een nieuwe burgemeester moeten worden aangesteld. Er zal hier een profielschets voor worden opgesteld. Wat zijn voor u als partij de drie belangrijkste punten voor deze profiel schets? En hoe worden de burgers hierbij betrokken?
Benaderbaar/zichtbaar, netwerker, betrokken.Inwoners zouden betrokken kunnen worden middels een enquête over wat ze belangrijk vinden in de profielschets. Ook kunnen dorpsbelangen/wijkraden gevraagd kunnen worden om mee te denken.

4. De financiële situatie voor de nieuwe gemeente zien er niet erg florissant uit. Nu al worden er grote te korten verwacht. Niets doen is dus geen optie. Op welke drie onderdelen zult u als politiek beslist niet gaan bezuinigen?
Het eerlijke verhaal is dat we ons hier niet op vastpinnen. Er zal moeten bezuinigd worden en iedereen zal zijn of haar steentje moetenbijdragen. Ook zal er bijvoorbeeld kritisch gekeken moeten worden naar de gemeentelijke organisatie. Uiteraard zal de VVD zijn best doen de voorzieningen zo veel mogelijk te ontzien en verhoging van de lasten zo minimaal mogelijk te houden.



5. In de gemeenten Loppersum en Appingedam wordt er nog steeds hondenbelasting gevraagd. In Delfzijl is dit niet het geval. Hoe gaat dit er in de nieuwe gemeente uitzien? En als dit bedrag  ( ruwe schatting MI 80.000 euro) niet meer via deze belasting binnenkomt hoe wordt dit dan gecompenseerd?
Het advies van de raadsklankbordgroep aan de nieuwe gemeenteraad is al om de hondenbelasting af te schaffen. Dit wordt gecompenseerd door stijging OZB.

6. De drie voormalige gemeenten werken met verschillende manieren van afvalinzameling.  Hoe gaat dit er in de nieuwe gemeente uitzien? Daaraan gekoppeld willen we het ook even hebben over het milieu. Dit onderwerp staat hoog op de landelijke politieke agenda. Wat zijn uw speerpunten betreffende dit onderwerp voor onze nieuwe gemeente?
Er zal binnen twee jaar na de herindeling gekozen worden voor 1 systeem. Voorkeur VVD gaat uit naar een vorm van diftar (vervuiler betaalt). Maar ook hier gaat de nieuwe raad over. Milieu is een zeer breed onderwerp. Om dichtbij huis te blijven qua milieu in het kort: zwerfafval, verduurzaming huizen (oplossing energievraagstuk begint bij minder gebruik), vervoer (bv. electrisch deelvervoer)



7. De trottoirs (stoepen) zien er in Middelstum op veel plaatsen niet erg verzorgd uit.  Veel onkruid, kuilen en  tegels die  ver uit elkaar liggen door woekerend onkruid. Wat is uw visie op het onderhoud van stoepen, wegen en ander openbaargroen? Zijn er volgens uw visie minimale eisen waaraan dit moet  voldoen? Ook zijn we benieuwd hoe u dit aangaat pakken.
De eisen waaraan de openbare ruimte moet voldoen worden vastgesteld door de raad. Hoe hoger de eisen, hoe meer geld het kost. Dus hierin moet een zorgvuldige afweging gemaakt worden. Als alles er spik en span uit moet zien, zullen de lasten stijgen. Er is hier en daar zeker verbetering mogelijk, maar onkruidvrij houden zonder chemische middelen is een utopie.

8. Gelinkt naar bovenstaande vraag: Veel stoepen zijn voor mensen in een rolstoel niet altijd even rolstoel vriendelijk. Dit geldt ook voor kinderwagens. Wat is uw visie op mensen met een beperking? Hoe wordt ervoor gezorgd dat ze in alles zoveel mogelijk zelfstandig mee kunnen doen? Heeft u hier concrete voorstellen voor? De grootste financiële  te verwachten tekorten worden veroorzaakt door het sociaaldomein en de jeugdzorg. De landelijke politiek heeft hier grote invloed op maar toch:  wat gaat u als lokale politiek aandoen?
 Stoepen moeten ten allen tijde begaanbaar zijn voor rolstoelers scootmobielen en kinderwagens. Ligt niet altijd aan de kwaliteit van het straatwerk, maar ook bijvoorbeeld geparkeerde auto’s vormen vaak een obstakel. Alle gemeentelijke gebouwen en de openbare ruimte waar de gemeente verantwoordelijk voor is moeten sowieso toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Wat betreft de tekorten in de jeugdzorg; we blijven ons er voor inzetten dat de kosten van de jeugdzorg aan de ene kant beheersbaar blijven en aan de anderen kant hier ook extra geld komt van de landelijke overheid. We zien dit als een gedeelde verantwoordelijkheid voor de gemeenten en Den Haag.



9. We vormen straks één grote gemeente met verschillende grotere  kerndorpen en veel kleine dorpen / streken. Hoe zorgt zo’n grote gemeente ervoor dat niet alle aandacht naar de “hoofddorpen” gaat? Is het reëel om te stellen dat alle huidige voorzieningen ( zwembaden, voetbalclubs, dorpshuizen e.d.) in de huidige vorm blijven bestaan?
Aandacht voor de kleinere dorpen staat bij de VVD hoog op de agenda. Regelmatig contact met de dorpen is belangrij. Liefst 1 keer per jaar een afvaardiging van B en W bij de dorpen op bezoek. Er moet een makkelijk benaderbare dorpencoördinator aangesteld worden. Wat betreft Loppersum zijn de zwembaden en de kantines van de sportverenigingen geprivatiseerd. Dus daar heeft de gemeente niets meer over te zeggen. De VVD zet zich in om de voorzieningen in de kleine dorpen te behouden. De dorpshuizen zijn het sociale centrum van het dorp en verdienen maximale steun van de gemeente.

10. Vrijwilligerswerk is nu al heel belangrijk. Dit  zal de komende jaren steeds belangrijker worden om de leefbaarheid van dorpen  en bestaanszekerheid  van voorzieningen in stand te houden. Wat is uw visie op vrijwilligerswerk en hoe gaat u er mede aanwerken dat er voldoende vrijwilligers blijven?
Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor verengingen en dorpen. Vrijwilligers moet je koesteren. Hier ligt echter vooral en taak voor de verenigingen zelf. Gemeente kan eventueel ondersteuning geven indien er onvoldoende vrijwilligers zijn.



11. Er is in bepaalde dorpen steeds vaker sprake van krimp. Anders gezegd het aantal inwoners daalt. Dit is slecht voor de regionale bedrijven en middenstand.  Wat is uw visie op krimp? Hoe heeft dit kunnen ontstaan en hoe gaat u eraan werken dat deze negatieve spiraal wordt omgebogen? Daaraan gekoppeld: Wat is uw visie naar regionale ondernemingen? Zijn er plannen om dit te stimuleren of te versterken? Toerisme was een aantal jaren terug een belangrijk politiekthema. Komt dit onderdeel ook weet is uw programma en wat zijn dan de speerpunten?
Er is niet zozeer sprake van krimp, maar wel van een andere samenstelling van de bevolking. Vergrijzing en ontgroening. In veel dorpen is geen huis te koop. Krapte op de woningmarkt dus. De VVD vind vooral belangrijk dat er doorstroming komt in de dorpen. Veel ouderen willen wel naar een centrumdorp met meer voorzieningen. Zorg dat daar appartementen komen met eventueel zorg. De vrijkomende huizen in de dorpen zijn dan  weer beschikbaar voor jonge gezinnen. Er zal meer ruimte (bedrijventerreinen) moeten komen voor regionale bedrijven. De VVD zet vol in op toerisme. Met name de combinatie van erfgoed(Appingedam), water (Delfzijl) en platteland met historische kerken (Loppersum) biedt volop kansen.

12. We kunnen er niet omheen: De aardbevingsproblematiek. Wat heeft u als partij de afgelopen jaren daadwerkelijk bijgedragen om hier verandering in te brengen? Bent u trots op uw eigen inbreng?  Wat is uw visie op  dit dossier voor de komende jaren? Wat gaat u eraan doen om de versterkingsoperatie te versnellen? Een ander actueel probleem: Covid-19. Hoe heeft u hier al politiek de afgelopen maanden in  gehandeld en wat is uw visie hierop in het nieuwe jaar?
Trots is niet aan de orde, maar we hebben al die jaren gedaan wat we konden. De Lopster politiek heeft zich ook altijd achter de inwoners geschaard en hier nooit enig politiek spel van gemaakt. We hebben veel tijd gestoken in contacten met Den Haag. Maar het blijft lastig de boodschap duidelijk te krijgen. De landelijke politiek leeft toch in een andere wereld dan wij hier in het gebied waar we dagelijks te maken hebben met de problematiek. Het is wel frustrerend dat je als plaatselijke politiek het dichtst bij de inwoners staat, maar weinig over het dossier te zeggen hebt.  Verder vinden we dat er volop ingezet moet worden op versnelling van de versterking. We blijven hier aandacht voor vragen in Den Haag. Aan de andere kant kun je stellen dat er ook al wel wat gebeurd is. Alle scholen in Loppersum zijn vernieuwd of versterkt en verduurzaamd. In Loppersum, Middelstum en bijvoorbeeld ’t Zandt is ook al het één en ander gebeurd. Wat betreft Covid; als plaatselijke politiek hebben we hier weinig invloed op. Alles  wordt landelijk of via de veiligheidsregio’s bepaald. De VVD is van mening dat we uiterst voorzichtig moeten blijven om het virus in te dammen.



13. Vooral “politiek Delfzijl” staat bekend om een totaal ander politiekklimaat dan het laagdrempelige en iets wat informeler Loppersum.  Hoe kijkt u als “Loppersumse politiek”  naar dit klimaat en hoe gaat u hier straks mee om?
Drie verschillende gemeenten met drie verschillende culturen komen bij elkaar. Er ontstaat straks een nieuwe raad ,met ook ,,Lopster” politici en er zal ook een nieuwe cultuur ontstaan.

14. Bij de laatste verkiezingen kwam Loppersum Vooruit duidelijk als grootste partij uit de bus. Toch belanden ze al vrij snel in de oppositie en kwamen ze niet aan besturen toe. Hoe kijkt u hier achteraf op terug? Zou in uw beleving de grootste partij ook (bijna) altijd moeten regeren?
Het gaat om de meerderheid ineen coalitie. In de optiek van de VVD had LV zeker een kans verdiend om mee te besturen. Dit hebben we ook aan de informateur meegegeven. Het is anders gelopen. Zo werkt de democratische systeem.



15. We hebben u als politiek nu 14 uitgebreide vragen gesteld. Bij vraag 15 is het aan u. Stel u zelf een vraag die wij vergeten zijn en geef daarop een antwoord.

Hoe kijkt u aan tegen de toekomst van de agrarische sector in de nieuwe gemeente en wat voor invloed heeft de gemeente hierop?
De agrarische sector is een belangrijke economische factor in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Er zijn zowel in de akkerbouw als de veehouderij veel moderne bedrijven in onze gemeente. Bedrijven die vooroplopen als het gaat om innovatie.  De VVD vindt dat ondernemers zich moetenkunnen ontwikkelen. Dit betekent maximale flexibiliteit in bestemmingsplannen en maatwerk De agrariërs zorgen voor een belangrijk deel voor de inrichting van het buitengebied.. Agrariërs hebben met veel zaken te maken die ook de gemeente aangaan. Hierbij valt te denken aan aardbevingsschade, opwekken duurzame energie, omgevingsvisie, inrichting landschap, infrastructuur en onderhoud wegen en bermen. Het moet regelmatig overleg zijn tussen de sector en de gemeente.

Bron: Team Middelstum-info/VVD Eemsdelta 11 november 2020) foto's Team Middelstum-info
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud