Zondag 7 juni bespeling Hemony Carillon Hippolytuskerk - Middelstum Info

Menu
Menu
Ga naar de inhoud

Zondag 7 juni bespeling Hemony Carillon Hippolytuskerk

van 14.00 tot 15.00 uur door Henk Veldman, beiaardier van Middelstum en Raalte.

Het Hemonycarillon wordt in corona tijd elke week bespeelt, de Commissie Hemony Beiaard Middelstum heeft daarvoor wat potjes leeg gemaakt die voor wat anders waren bedoeld, in deze corona tijd waar op cultureel weinig mogelijk is kan er wel live op een carillon worden gespeeld. Uit de enthousiaste reacties van de toehoorders blijkt dat dit een goed besluit is geweest. Nog belangrijker is dat door het elke week bespelen van het carillon de klank verbetert, in één week ontstaat er bijna geen roest op de klepels, daardoor klinken de klokken helderder.


 
En juist op de klank van de Hemonyklokken heeft de componist van deze bespeling veel invloed gehad, Jonkheer Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) was als beiaardadviseur nauw betrokken bij de eerste projecten van de gebroeders Hemony. Een goede keuze van Henk Veldman om een hele bespeling te wijden aan deze blinde fluitist en beiaardier. Nergens anders zullen de liederen van van Eyck beter klinken dan in Middelstum, het Hemonycarillon klinkt nog net als in de 17e eeuw.
 
Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie; www.carillonmiddelstum.nl.

Bron: Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK (3 juni 2020) foto uit ons archief
© Stichting Middelstum-info
Hoofdsponsors van onze website
Terug naar de inhoud